Age of Empires

Age of Empires släpptes 1997 och sedan dess har det kommit dryga femton stycken. Det har även gjorts ett antal spin-off spel. Förutom datorspel, har det även gjorts spel till Nintendo DS, mobil och som brädspel. När det gäller datorspelen tillhör Age of Empires realtidsstrategispelen och utvecklades av Ensemble studios, som senare köptes upp av Microsoft Game Studios.

Version ett

Den första versionen av spelet utspelar sig i en tid då vår civilisation började ta form. Du ska här bygga upp en civilisation och ta den genom olika tidsepoker som stenåldern, bronsåldern och järnåldern. Civilisationen kan bestå av olika folkslag och här kan du välja på att vara grek, sumerer eller egyptier. Age of Empires II är den första uppföljaren och utspelar sig på medeltiden. Här ska du bygga hus och arméer, och på så sätt besegra fienden.

Spin-off

Det första spin-off spelet på Age of Empires var Age of Mythology. I detta spel har man inriktat sig på den nordiska, grekiska och egyptiska mytologin. Spelaren måste genomföra olika uppdrag för att rädda sitt land från förgörelse av en cyklop. Här är det en amiral från ön Atlantis som har huvudrollen och som tvingas resa genom världen för att leta rätt på cyklopen för rädda sitt Atlantis. När spelet kom ut blev det snabbt populärt och efter bara en månad hade det redan sålts över en miljon spel.

Ny version

Age of Empires är pionjären när det gäller realtidsstrategispel och det är nu över 20 år sedan det kom ut. Det har man firat genom att släppa en uppdaterad version av det allra första spelet. Definitive Edition, som det heter, har en förbättrad grafik, men animationerna borde ha kunnat vara bättre. Spelet är en retroupplevelse som väcker många minnen om du har spelat den första utgåvan.